ADHD

ADHD (voorheen ADHD of ADD) is een omschrijving voor een set kenmerken van moeizaamheden binnen de aandacht en concentratie. Voorheen werden ADHD en ADD in de DSM (een boek met internationale afspraken over psychopathologie) als twee aparte varianten gezien. Tegenwoordig spreekt men van ADHD en kenmerkt men daarbij een karakter (overwegend hyperactief/impulsief, overwegend onoplettend of gecombineerd).

ADHD en JIJ of JIJ en ADHD?
Het woord stoornis klinkt heel zwaar en de associaties zijn veelal negatief. ADHD kan lastig zijn maar is ook heel mooi. Mensen met ADHD zijn over het algemeen namelijk behoorlijk creatief, oplossingsgericht (want ja, geen geduld voor eindeloze situaties) en hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor empathie (uitvoering laat soms te wensen over maar dat betekent niet dat ‘ADHD’ers’ empathie niet goed kunnen voelen). Ik geloof er in dat voor veel mensen geldt dat zij het meest gebaat zijn bij zichzelf leren kennen en delen van zichzelf leren accepteren terwijl de kwaliteiten worden uitvergroot.

Vrouw en ADHD
ADHD bij mannen en vrouwen kan zich anders uiten waardoor een misdiagnose op de loer ligt. Wist je dat veel vrouwen kunnen beamen dat zij de diagnose ADHD pas na hun 30e kregen? In mijn werk in de GGZ heb ik veel meiden ontmoet die ADHD kenmerken lieten zien, zonder dat ze het zelf wisten. Een diagnose kan helpend zijn omdat je daarmee jezelf leert kennen. Ken je jezelf, dan kan je met jezelf gaan werken en kijken of je die op het oog zo onbereikbare doelen toch kan behalen. Vermoed jij ADHD of kan je simpelweg niet plaatsen wat er in jouw leven herhaaldelijk ‘mis’ lijkt te gaan? Laten we samen kijken naar hoe we elkaar kunnen helpen.

Diagnostiek
Je kan laten onderzoeken of er sprake is van ADHD die jouw klachten kunnen verklaren. Dit is echter niet zonder gevolgen. Indien jij je rijbewijs aan wil vragen moet je in geval van een diagnose bijvoorbeeld op je gezondheidsverklaring aangeven dat je belast bent met ADHD en een rapport bij een psychiater opvragen omdat je mogelijk meer risicovol gedrag zou laten zien in het verkeer (M. J. Groom, et al. 2015). In sommige gevallen kan het ook helpend zijn. Als je bijvoorbeeld op school aan loopt tegen tijdgebrek of plan en organisatie problemen. Vaak heeft school een diagnose nodig om jou extra te kunnen ondersteunen en in dat geval kan een diagnose handig zijn. We kunnen samen kijken naar of er kenmerken zijn van bijvoorbeeld ADHD en of je gebaat bent bij een diagnose of dat andere ondersteuning jou ook voldoende gaat helpen.

Farmacologische behandeling & microdosing/Lions mane (18+)
Heb je behoefte aan farmacologische behandeling, dan kan een (kind en jeugd) psychiater je daarbij helpen. Medicatie kan ontzettend helpend zijn en zou niet direct afgeschreven moeten worden. Wel denk ik dat de grootste ontwikkeling zit in jezelf leren kennen en weten wat een gezonde levensstijl is. Medicatie kan soms bij helpen bij het bewandelen van dat pad (of soms simpelweg helpen bij het behalen van je diploma).

Hoewel in de kinderschoenen, is er wetenschappelijke ondersteuning dat mensen met klachten die horen bij ADHD gebaat kunnen zijn bij micro doseren van truffels en/of gebruik van Lions Mane. Micro doseren heeft minder bijwerkingen en is makkelijker te starten dan reguliere farmacologische behandeling omdat je hier geen psychiater bij nodig hebt. Wil je meer informatie over microdosing? Onder andere het microdosing institute kan je hier meer over vertellen. Ook de wereldberoemde mycoloog Paul Stamets kan je hier op een hele leuke manier meer over vertellen! Oh, en zet vooral Fantastic Funghi op Netflix eens aan voor een kijkje in de voordelen van schimmels 😉